Fabrika mašina Morava a.d. Požarevac je jedinstven industrijsko-poslovni sistem mašinogradnje u zemlji, najveći balkanski proizvođač mašina za zaštitu bilja i industrijski prvenac opštine Požarevac.

Osnovnu sistema čini moderna integralna Fabrika poljoprivrednih mašina, svetski poznata po prskalicama, orošivačima-atomizerima i uređajima koji svoju primenu najviše nalaze u zaštiti poljoprivrednih kultura od bioloških agensa. Ime podseća na početak mašinogradnje u Srbiji i daleku 1921. godinu kada je osnovana istoimena radionica za izradu prskalica i rakijskih kazana u obližnjem mestu Aleksandrovcu.

Fabrika je već godinama vodeći proizvodni sistem za mašine za zaštitu bilja poznat po permanentnom inoviranju proizvoda, stalnom proširenju asortimana, postojanom kvalitetu mašina i tesnoj saradnji sa naučnim ustanovama i sa poljoprivrednicima – kupcima.

    Proizvodni program:

    • Mala mehanizacija: motorne i motokultivatorske prskalice
    • Prskalice: ratarske, voćarske, vinogradarske – nošene i vučene
    • Atomizeri-orošivači: nošeni i vučeni
    • Pumpe i uređaji; dvomembranske, tromembranske, četvoromembranske pumpe visokog pritiska, distributori-razvodnici, uređaji za nisko, bočno, visoko prskanje i dr.
    • Poljoprivredna oprema: prskalice za dezinfekciju, voćarsko-vinogradarska